شیوه اجرای نیت واقف در بنیاد از طریق برگزاری همایشهای ملی دانشآموزی و نخبگانی و تقدیر و تجلیل از نوباوگان، دانشآموزان، دانشجویان، مخترعان و دانشمندان برتر کشور است.
بنیاد فرهنگی البرز از سال 1342 شمسی در اجرای نیت واقف، تاکنون به بیش از 3000 دانشجو وام تحصیل و اشتغال به کار پرداخت کرده و به بیش از 4650 نفر جایزه حسن تحصیل اهداء نموده است.
فعالیت بنیاد فرهنگی البرز در دهه اول تأسیس، بیشتر بر اعطای «وام شرافتی» به دانشجویان مستعد و کمبرخوردار متمرکز بوده است.
فعالیت بنیاد در دهه اول تأسیس، بیشتر بر اعطای «وام شرافتی» به دانشجویان مستعد و کمبضاعت متمرکز بود ولی ایجاد برخی تغییرات در نظام آموزشی (رایگان شدن تحصیل در کشور) منجر به تغییر رویکرد بنیاد در دهه دوم فعالیت خود مبنی بر اهدای جوایزی به نام «جایزه بنیاد البرز» به نفرات برتر علمی کشور از مقطع دانشآموز تا دانشمند و همچنین تبدیل «وام شرافتی» به «وام اشتغال به کار» گردید که موضوع وام نیز در آخرین اصلاح اساسنامه بنیاد از سوی مرحوم البرز در سال 1356 حذف و فعالیت بنیاد صرفاً محدود به اهدای جوایز به برگزیدگان علمی کشور شد.
نکته قابل توجه اینکه تمام اهتمام مرحوم البرز از اهدای جوایز این بود که علاوه بر ارزش ریالی و قابل اعتناء بودن مبلغ جایزه، خود مراسم نیز در بالاترین سطح کشوری برگزار شود بنحوی که جوایز دانشآموزی با حضور وزیر آموزش و پرورش و جوایز دانشجویان با حضور وزیر علوم و جوایز دانشمندان در حضور نخست وزیر اهداء میشد که علاوه بر ارزش مادی جایزه، ارزش معنوی آن نیز برای فرد منتخب مؤثر و ماندگار باشد.
در سالهای پس از پیروزی انقلاب، این جوایز اغلب بدون برگزاری همایش و اطلاعرسانی مناسب به منتخبین اهداء میگردید ولیکن از ابتدای دهه جاری، با هدف ترویج علنی فرهنگ وقف علمی که خود ترویج معروف است، جایزه بنیاد البرز در قالب برگزاری همایشهای ملی (در سطح دانشجویان، مخترعان و دانشمندان) و استانی (در سطح دانشآموزان) اهداء میگردد.
بنیاد فرهنگی البرز در دهه اخیر (تا پایان سال 1397)، 3 همایش ملی در تهران و 8 همایش استانی برگزار نموده که حاصل آن اهدای جایزه به 1142 نفر از دانشمندان، مخترعان، دانشجویان، طلاب و دانشآموزان برتر کشوری و استانی بوده است.